top of page

Pennun ostajalle

Miettiessäni kotia pennuille, pidän tärkeimpänä kriteerinä että siitä tulee rakastettu perheenjäsen, hyvä kotikoira ja lemmikki. Tämä ei kuitenkaan poissulje harrastuksia ja toivomustani siitä, että kasvattejani näkyisi niin näyttelyissä, jalostustarkastuksissa, erilaisissa harrastuksissa, kilpailuissa ja koulutuskentillä kuin myös luonnetesteissä ja terveystutkimuksissa. Ilman näistä saatuja tietoja, kasvattajan työ on hakuammuntaa kasvattieni luonteen, rakenteen, terveyden ja toimintakyvyn osalta.
 

Kasvattajana pyrin antamaan pennuille parhaat mahdolliset lähtökohdat. Pennut ovat rakkaudella kasvatettuja, sillä kaikki koirat elävät perheessäni perheenjäseninä. Pennut tottuvat normaaliin elämään äänineen ja käsittelyineen. Pennun muutettua uuteen kotiin, olen tarvittaessa tukena kaikissa kasvattiini liittyvissä asioissa, sen koko elämänkaaren ajan.
 

Pennut luovutetaan useasti madotettuina, rekisteröityinä, mikrosirutettuina, eläinlääkärin tarkastamina sekä sappihappotestattuina maksashuntin varalta. Sopimukset tehdään kennelliiton sopimuskaavakkeita käyttäen. Pennun siirtyessä uuteen kotiin, mukaan tulee kattava pentupaketti sekä kansio, joka sisältää pennun kauppaan liittyvät asiakirjat sekä kirjalliset ohjeet pennun hoidosta. Uusi pennunomistaja saa myös rotuyhdistyksen jäsenyyden ensimmäisen vuoden ajan sekä ensimmäisen pentutrimmin luonani.

Cairnterieri rotuna
 

Cairni on rotuna terhakka ja iloinen pikkukoira, jolla riittää energiaa ja annettavaa kaikille perheenjäsenille, joskus jopa ystäville, tutuille ja naapureillekin. Ei ole lainkaan ihmeellistä, jos cairni keksii vierailla omatoimisesti naapurissa, astellen avonaisesta ovesta sisään ja taloksi asettuen.
Ei siinäkään tapauksessa, vaikka naapuriin olisi matkaa muutama kilometri.

 

Cairnin luonne on avoin ja iloinen, toisaalta se osaa olla myös hyvin omapäinen. Seurallinen cairni viihtyy laumassa, koostuipa se sitten toisista koirista, muista eläimistä tai ihmisistä. Cairni tarkkailee omaa reviiriään terhakkaasti, ja ilmoittaa havainnoistaan haukkumalla, joskus kiivaastikin. Haukkuherkkyys on yksilöllistä, olematta kuitenkaan räksyttäjä. Kaikki tulijat otetaan ilolla vastaan, ja jos vieras huomioi koiraa kumartuen silittämään hännänheiluttajaa, saa hän iloisen tervetulotoivotuksen eli monta märkää suukkoa. Kohdatessaan toisia koiria cairni ei ole riidanhaluinen, pikemminkin sen uteliaisuus lajikumppaniaan kohtaan saa sen unohtamaan jopa itsesuojeluvaiston.



 

Turkinhoito
 

Cairni kuuluu nypittäviin rotuihin. Harkitessasi cairnin hankintaa, sinun on syytä muistaa että cairnin turkki vaatii nyppimistä vähintään 2–3 kertaa vuodessa, näyttelykoiralla huomattavasti useammin. Mitä useammin turkkia nyppii, sen siistimpänä ja helppohoitoisempana se pysyy.

Turkin nyppiminen ei ole vaikeaa kun siihen perehtyy, työlästä se tosin voi olla. Helpompi, mutta hinnakkaampi vaihtoehto, on käyttää koira trimmaajalla. Perusturkinhoito trimmausten välillä on vaivatonta, riittää kun koiran turkkia harjaa tai kampaa silloin tällöin. Pesua ei suositella kuin pari kertaa vuodessa, ellei koira ole todella likainen. Säännöllisellä turkinhoidolla cairnista ei juurikaan irtoa karvaa.



 

Terveys
 

Cairnterrieri on rotuna varsin terve, eikä sillä ole PEVISA-määräyksiin perustuvia rajoituksia. Jalostustoimikunnan suosituksen saaminen kuitenkin edellyttää, että suunniteltu pentue täyttää tietyt

jalostuskriteerit, jotka on määritelty cairnterrierin jalostuksen tavoiteohjelmassa. Terveystutkimusten osalta edellytetään, että kaikilla jalostukseen käytettävillä koirilla olisi viralliset silmä- ja polvitutkimuslausunnot.
 

Vaikka rotu on suhteellisen terve, cairneissakin esiintyy perinnöllisiä sairauksia. Näin ollen kaikesta jalostuksen suunnittelutyöstä huolimatta, koira voi kantaa piilevää vikaa tai sairautta, joka ilmenee vasta myöhemmin. Vaikka noudatan tavoiteohjelman suosituksia, ja käytän jalostukseen vain terveitä koiria, kaikesta yrittämisestä huolimatta en kuitenkaan voi tietää, ilmeneekö kasvatillani jokin geneettinen sairaus. Se riski on aina olemassa, ja ostajana sinun tulee tiedostaa ja hyväksyä tämä.

Pennun kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä genetiikan ohella ovat ympäristötekijät, jossa sinulla on keskeinen rooli. Sinun tulee sitoutua huolellisesti pentusi hoitoon, ja noudattaa antamiani ohjeita ja suosituksia.
 

Lisää aiheesta ja muutakin rotuun liittyvää tietoa saa cairnterrierikerhon sivuilta www.cairnterrierikerho.fi tai sivulta www.cairnterrieri.fi


 

 

Pohdittavaa
 

Jos olet kiinnostunut kasvatistani, pyytäisin sinua miettimään seuraavia seikkoja

Miten ja missä asut

  • onko koiralle riittävästi tilaa?

  •  jos asut vuokralla, saako asuntoon ottaa koiraa?

  • millaiset ulkoilutusmahdollisuudet?

  • asutko yksin vai asuuko kanssasi muita, ovatko kaikki yksimielisiä koiran hankinnasta?

  • onko perheessä lapsia, jos niin minkä ikäisiä? Cairnin pentu on vilkas ja kova puremaan, riittääkö aikasi ja kärsivällisyytesi molemmille? Kuinka turvaat, että niin lapsilla kuin pennullakin on omaa rauhaa mm. nukkumiseen, leikkiin ja ruokailuun?

  • onko taloudessa muita lemmikkejä, ja kuinka arvelet näiden suhtautuvan pentuun?

  • huomioi myös naapurit
     

Onko sinulla aiempaa kokemusta lemmikkieläimistä, ymmärrätkö mihin olet sitoutumassa?

 

Oletko kiinnostunut uroksesta vai nartusta?

 

Jos käyt töissä, kuinka pitkiä työpäiväsi ovat, kauanko koira joutuu olemaan yksin?

 

Paljonko kulutat aikaa harrastuksiin, voitko osallistua niihin koiran kanssa?

 

Saatko koirallesi hoitajan tarvittaessa?

 

Paljonko olet varannut rahaa koiran menoihin kuukaudessa? Selviydytkö taloudellisesti jos koirasi tarvitsee eläinlääkärin hoitoa?

bottom of page